Ladislav Demko bude vystavovať v galérii Átrium

23.01.2011 Prešov

Prešov 23. januára (TASR) – V galérii Átrium na Floriánovej ulici v Prešove bude až do 10. marca svoje diela vystavovať maliar Ladislav Demko. V Prešove vystavuje prvýkrát a všetky diela, ktoré budú vystavené, vznikli ...
Motívy zbieral na plenéroch a na plátno ich spracoval v priebehu troch mesiacov od septembra do novembra minulého roka. Do hornej výstavnej siene a reštauračných priestorov galérie sa zmestilo 40 obrazov. V hornej galérii sú umiestnené väčšie plátna, kde dominuje krajinomaľba, v reštaurácii je séria s motívom žien a dievčat pod dáždnikom.
Autor postavy zachytáva zozadu, ako by ho jeho modelka práve minula a on sa za ňou obzrel. Napriek daždivému počasiu pôsobia veľmi sviežo a podľa slov samotného autora mnohé ženy sa v jeho postavách s hlavou ukrytou pod dáždnikom spoznávajú. Sú tu aj ukážky z jeho ďalších obľúbených tém ako napr. baletky, kvety, kone a niekoľko abstraktných diel.
Ladislav Demko sa narodil v roku 1950 a k výtvarnému umeniu inklinoval už od detstva. Venuje sa kresbe, akvarelu, maľbe, dominantnou v jeho tvorbe je olejomaľba. Pracuje viacerými technikami, štetcom, špachtľou, hrebeňom a na pomoc si berie aj rôzne ďalšie hmoty. Tematicky sa venuje krajine, figúram, ale zaujímajú ho aj abstraktné motívy. Má rád teplé farby, ktoré na obraze dominujú.
Autor samostatne vystavuje od roku 1980, jeho diela mali možnosť milovníci umenia vidieť vo viacerých mestách na Slovensku, tiež v Poľsku a Maďarsku. Výstava v prešovskej galérii Átrium potrvá do 10. marca. Jej časť sa potom presunie do Košíc, kde bude Demko vystavovať v galérii Dušana Baláža.
 

Vyberte región

mark